Training program for producers for the introduction of agricultural technologies

Main Article Content

Madelyn Fernandez Barrios
Mileisys Benitez Odio
Grisel Grisel Castillo Almeida

Abstract

It is a political will of the Cuban government to draw strategic lines in the sustainable food production program through alliances between local governments, universities and productive entities. That is why this article aimed to socialize a training program for producers that encourages the introduction of technologies in the agricultural sector. The dialectical-materialist method predominated as a general method. Theoretical level methods such as: the historical-logical, the induction deduction and the analysis and synthesis were used. From the empirical level, document review, surveys, performance observation, and expert consultation were used. The methodological triangulation technique was used and the percentage calculation was used for information processing. This result has been introduced since 2020 in farms of the Camilo Cienfuegos Genetic Livestock Company and the Punta de Palma Livestock Company, showing partial favorable results in the satisfaction levels of the producers and the efficiency of the companies. Didactic materials of the technological procedures for the producers were elaborated, the actions of preparation of the participatory workshops were determined from the collaborative learning and it was contributed to improve the professional competences of the producers for the efficient fulfillment of their work functions.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Fernandez Barrios, M., Benitez Odio, M., & Grisel Castillo Almeida, G. (2021). Training program for producers for the introduction of agricultural technologies. Mendive. Journal on Education, 19(4), 1155–1167. Retrieved from https://mendive.upr.edu.cu/index.php/MendiveUPR/article/view/2622
Section
ARTICLES
Author Biographies

Madelyn Fernandez Barrios, Universidad de Pinar del Rio Hermanos Saiz Montes de Oca

Doctora en Ciencias Pedagógicas y profesora Titular del Departamento de Ciencias Agropecuarias de la Universidad de Pinar de Río Hermanos Saiz Montes de Oca

Mileisys Benitez Odio, Universidad de Pinar del Rìo

Doctora en Ciencias Veterinarias, Máster en Agroecología y Agricultura Sostenible, profesora Titular, Universidad de Pinar del Río “Hermanos Saíz Montes de Oca”, Facultad de Ciencias Forestales y Agropecuarias, Departamento Agropecuario, Pinar del Río, Cuba.

Grisel Grisel Castillo Almeida, CIGET

Ingeniera Agrónomo, especialidad Producción Vegetal desde 1982 en la Universidad de Pinar del Río, Máster en Gerencia de la Innovación (2011) en el INSTEC-UH, profesora Asistente, Especialista en Investigación, Desarrollo e Innovación, Consultora del CIGET-CITMA.

References

Báez, Hernández A., Hernández Medina, C. A., Perdomo Vázquez, J. M., Garcés González, R., & Alibet Carrasco, M. (2018). Modelo de gestión del conocimiento para el desarrollo agropecuario local. Estud. Soc., 28(51). http://dx.doi.org/10.24836/es.v28i51.517.

Benítez Odio, M., Díaz Untoria, J.A., Fernández Concepción, R.R., Martínez Robaina, A. Y., & Alonso Vázquez, Á. C. (2017). Gestión tecnológica en la relación universidad-empresa estatal ganadera cubana. Parte 1 Estudio de caso: fundamentación y propuesta de un modelo. Revista Pastos y Forrajes, 40(2), pp.158-165.

Cadena Iñiguez, P., Guevara Hernández, F., Argüello Aguilar, R., &Rendón Medel, R. (2018). "Proceso de comunicación, extensionismo y adopción de tecnologías." Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9(4): pp. 851-864. Online: https://bit.ly/2yHCX4H.

Cionza Villalba, E.L., Davis Blanco, D., & Labrador Machín, O. (2019). Procedimiento para la gestión de la capacitación de los recursos humanos con enfoque de aprendizaje. Revista Cooperativismo y Desarrollo, 7(2): pp. 195-211

Honores Haramillo, N.G., Vargas Aguilar, C.J., Espinoza Carion, CR., & Tapia Espinoza, N. J. (2020). Importancia y capacitación personal: aprendizaje colaborativo y desempeño laboral en las empresas mineras. 593 Digital Publisher CEIT, 5(6-1), 398-409. https://doi.org/10.33386/593dp.2020.6-1.436

Labrador Machín, O., Bustio Ramos, A., Reyes Hernández, J., & Cionza Villalba, E. L. (2019). Gestión de la capacitación y capacitación para una mejor gestión en el contexto socioeconómico cubano. Cooperativismo y Desarrollo, 7(1).

Lizcano Dallos, A. R., Barbosa Chacón, J. W., & Villamizar Escobar, J. D. (2019). Aprendizaje colaborativo con apoyo en TIC: concepto, metodología y recursos. Magis. Revista Internacional de Investigación en Educación, 12(24), 5-24. doi: https://doi.org./10.11144/Javeriana.m12-25.acat

Pachay López, M. J., Rodríguez Gámez, M., & Vera Pachay, L.M. (2020): "Aprendizaje cooperativo una metodología activa innovadora", Revista Atlante Cuadernos de Educación y Desarrollo, ISSN: 1989-4155. En línea: https://www.eumed.net/rev/atlante/2020/08/aprendizaje-cooperativo.html

Rodríguez Hernández, E., & Vega Cruz, G. (2019). Estudio de la necesidad del uso de las TIC para la capacitación en el tema Gestión de Inventarios desde el puesto de trabajo. Revista Referencia Pedagógica, 7(2). pp. 168-190, ISSN: 2308-3042

Romero Sarduy, M.I., Ortiz Pérez, R., & La O Arias, M. (2018). La gestión del conocimiento en el Sistema de Innovación Agropecuaria Local. Revista Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina. Estudios del Desarrollo Social, 6(3) ISSN 2308-0132

Vigotsky, L. S. (1987). Historia del desarrollo de las funciones psíquicas superiores. La Habana, Cuba: Pueblo y Educación.